احتمال ابتلا به عفونت مجاری ادرار در برحه ای از زندگی خانم ها بسیار بالاست. به خاطر آناتومی خاص مجاری ادرار در زنان، این افراد بیشتر از مردان در معرض این بیماری قرار دارند. عفونت مجاری ادرار به 8.1 میلیون مراجعه به پزشک در سال منجر می شود. اگر در دوران پس از یائسگی خود قرار دارید احتمال ابتلا به این عفونت افزایش پیدا می کند. در زنانی که وارد دوران یائسگی خود شده اند سالانه یک بار عفونت مجاری ادرار رایج خواهد بود. تغییر در PH واژن می تواند تعادل باکتری ها و مخمرها در این ناحیه را پس از یائسگی تغییر دهد و رشد این ها را ساده تر سازد. دانستن نشانه های عفونت مجاری ادرار به شما کمک می کند از آن ها پیشگیری کنید و در صورت بروز به فکر درمان باشید.
درد، سوزش و حس گزیده شدن به هنگام دفع ادرار:
درد یا سوزش به هنگام دفع ادرار اغلب اولین نشانه عفونت مجاری ادرار یا وجود باکتری در مجاری ادرار و مثانه است. با اینحال این موضوع بدین معنی نیست که شما کاملا با این شرایط آلوده شده اید مگر اینکه نشانه های آن ادامه داشته باشد. اگر تنها یک بار با درد و سوزش مواجه شدید و دیگر با آن مواجه نشدید ممکن است بدن شما از شر باکتری ها خلاص شده باشد. نوشیدن آب اضافی به محض شروع سوزش در ادرار می تواند باکتری های موجود را از بدن خارج کند.
نیاز به دفع ادرار سریع:
اگر نمی توانید ادرار خود را نگه دارید ممکن است عفونت مجاری ادرار داشته باشید. باکتری مجاری ادرار و دیواره مثانه را تحریک می کند و شما را به دفع فوری ادرار مجبور می سازد.
دفع ادرار باعث تسکین شرایط نمی شود:
دفع ادرار مکرر نیز یکی از پرچم های قرمزی است که باید به آن توجه کنید. عفونت مجاری ادرار می تواند حس پر بودن مثانه را ایجاد کند . دفع مکرر ادرار ممکن است باعث تسکین نشانه های شما نشود.
ادرار ابری، خون آلود یا تغییر رنگ یافته:
رنگ ادرار می تواند اطلاعات زیادی در اختیار شما قرار دهد و یکی از این اطلاعات بودن یا نبودن عفونت در بدن است. هر چیزی که باعث تغییر رنگ ادرار شود باید شما را نگران سازد. ادرار ابری، قرمز رنگ یا قهوه ای رنگ همگی نشانه عفونت در بدن هستند. قبل از اینکه نگران شوید ببینید در 24 ساعت گذشته چه چیزی خورده اید. چغندر و سایر غذاها می تواند رنگ ادرار را تغییر دهد.
ادرار بودار:
مجبور نیستید هر زمان که به دفع ادرار می پردازید ادرار خود را بو کنید اما بوی تند و زننده می تواند نشانه عفونت مجاری ادرار باشد. با اینحال برخی از غذاها نیز می تواند بوی بدی به ادرار شما بدهد. قهوه و مارچوبه جزو این مواد هستند. اگر بعد از چند روز ادرار باز هم بودار بود یا رنگش تغییر کرده بود حتما با یک پزشک مشورت کنید.
فشار، گرفتگی یا درد در اطراف مثانه یا آلت تناسلی:
زنان کهنسال ممکن است فشار، گرفتگی یا دردی را در این ناحیه داشته باشند. برخی از زنان ممکن است این نشانه ها را بیشتر تجربه کنند. چنین نشانه هایی اغلب نادیده گرفته می شود اما باید در صورت بروز چنین مواردی به پزشک مراجعه شود.
خستگی شدید:
عفونت مجاری ادرار جزو عفونت های مثانه است. زمانی که بدن می فهمد مشکلی وجود دارد به حالت التهاب می رود. اینکار باعث ازاد شدن گلبول های سفید خون می گردد که باعث ایجاد حس خستگی در بدن می شود. اگر برای چند روز حس خستگی شدیدی داشتید حتما با یک پزشک مجرب مشورت کنید.
تب:
تب که به همراه سایر نشانه های عفونت مجاری ادرار بروز می کند می تواند نشانه عفونتی باشد که حادتر شده و به سایر بخش های بدن همچون کلیه ها منتشر شده است. اگر تبتان بالای 101 درجه فارنهایت است و لرز و تعریق شبانه را تجربه می کنید حتما با یک پزشک مشورت نمایید.
تسکین نشانه های عفونت مجاری ادرار
نشانه های عفونت مجاری ادرار اغلب در طول چند روز تشکیل می شود. این عفونت می تواند حس سوزش و درد را در طول دفع ادرار ایجاد کند و نیاز به دفع مکرر ادرار را ایجاد نماید. ممکن است در روز سوم یا چهارم متوجه ادرار ابری یا خون آلود شوید یا دچار لرز گردید. با اینکه عفونت مجاری ادرار می تواند دردناک باشد اما می توان آن را به سادگی درمان کرد. نشانه ها معمولا بعد از چند روز درمان با آنتی بیوتیک بهبود پیدا می کند. برای اینکه بتوانید حس بهتری داشته باشید نکات زیر را مدنظر داشته باشید:
– مایعات زیادی بنوشید. این موضوع زمانی که درمان با آنتی بیوتیک آغاز می شود بسیار مهم است. مایعات اضافی به بدن کمک می کند آنتی بیوتیک به ناحیه مدنظر سریع تر برسد و به حذف باکتری ها کمک نماید.
– همچنین می توان مثانه را با داروهای بدون نسخه تسکین داد. این داروها می توانند مثانه شما را بی حس سازند و حس سوزش و نیاز به دفع ادرار مکرر را از بین ببرند.
– از مصرف قهوه، نوشابه، الکل و آب مرکبات پرهیز کنید. سعی کنید برای پیشگیری از تحریک مثانه آب زیادی بنوشید.
اگر موارد بیان شده باعث بهبود شرایط شما نشد می توانید از توصیه های پزشک متخصص بهره مند شوید. اگر نشانه هایی که در بالا بیان کردیم را مشاهده کردید حتما به سراغ درمان های موجود بروید زیرا عفونت مجاری ادرار درمان نشده می تواند در طولانی مدت عوارضی برای بدن داشته باشد.